Marzec w ogrodzie

marzecZgodnie z polskim przysłowiem: w marcu jak w garncu. Niby pod koniec miesiąca rozpoczyna się kalendarzowa wiosna, ale nadal, w każdej chwili możemy się spodziewać kolejnego ataku zimy. To bardzo ciężki okres dla naszych roślin, szczególnie zimozielonych: w dzień może prażyć je słońce, w nocy ścinać przymrozek. Z zamarzniętej nadal ziemi nie mogą czerpać wody. To także bardzo pracowity okres dla ogrodników: pora przycinania drzew i krzewów owocowych, sadzenia, siania, rozsadzania…

Drzewa i krzewy ozdobne liściaste

Przedwiośnie i wczesna wiosna to dla wielu roślin okres najbardziej niebezpieczny. Jeżeli w ciągu dnia utrzymuje się temperatura powyżej zera, zdejmujemy lub przynajmniej rozchylamy okrycie zabezpieczające rośliny, aby nie zaparzyły się pod szczelną osłoną. Niewielkie nocne przymrozki nie powinny zagrażać pąkom, okrycie może się jednak przydać, gdy zapowiadane są silne mrozy.

Iglaki i rośliny zimozielone

Iglakom oraz roślinom zimozielonym, np. różanecznikom, zagraża o tej porze roku tzw. susza fizjologiczna. Gdy słońce silnie grzeje, wilgoć paruje z igieł i liści, a zamarznięta ziemia nie pozwala korzeniom uzupełnić jej niedoborów. Warto je zatem cieniować, a gdy nie ma mrozu, podlewać, co przyspiesza rozmarzanie podłoża. Jeśli okryliśmy system korzeniowy warstwą ściółki lub kory warto ją rozsunąć, by przyspieszyć rozmarzanie ziemi.

Drzewa i krzewy owocowe

Pora na prześwietlanie jabłoni, grusz i śliw. W drugiej połowie miesiąca możemy przycinać drzewka posadzone jesienią. Początkujący ogrodnicy powinni sięgnąć do literatury fachowej: to cięcie ma bowiem wpływ na kształt korony drzewka w przyszłości. Nie zapomnijmy też zabezpieczyć ran maścią ogrodniczą.

Gdy ziemia już rozmarznie, pod koniec miesiąca, możemy sadzić nowe drzewka i krzewy. Nie zapomnijmy o dobrym przygotowaniu i nawiezieniu podłoża. Nie odkładajmy też tej czynności: nasze nowe nabytki muszą mieć czas, by się przyjąć zanim przyjdą ciepłe dni. O tej porze roku lepiej kupować drzewka i krzewy w donicach, niż te z „gołym” systemem krzeniowym zawiniętym w worek. Mają więcej szans na przetrwanie nagłego ocieplenia. Nie zapominajmy też o podlewaniu nowo posadzonych roślin.

Byliny

Pora na porządki na rabatach. Usuwamy delikatnie zeschnięte liście roślin bylinowych, by nie uszkodzić młodych pędów. Gdy tylko wyrosną one nad powierzchnię gruntu, spulchniamy ziemię wokół roślin.

Pora zasilić nawozem nasze rośliny cebulowe. To zapewni im siłę do rozwoju i zapewni piękne kwitnienie.

Jeśli nie oparliście się tęskonocie za wiosną i kupiliście w kwiaciarni pędzone w doniczkach rośliny cebulowe lub pierwiosnki, nie wyrzucajcie ich po przekwitnięciu. W domowych warunkach szybko przekwitają, jest im za ciepło. Można te proces opóźnić, wystawiając je na noc np. na balkon (o ile nie ma mrozu).

Gdy nieodwołalnie przekwitną przestawiamy doniczki do chłodniejszego miejsca – na cztery, pięć tygodni. A potem, gdy ziemia rozmarznie przesadzamy je do ogrodu. Rośliny cebulowe rozkwitną za rok, pierwiosnki mogą ponownie cieszyć nas kwiatami już jesienią.

Ciepłe dni marca, to równiez pora na rozmnażanie roślin kwitnących latem i jesienią, np. liliowców, ostróżek, dzielżanów czy rudbeki. Wykopujemy, dzielimy i sadzimy w nowym miejscu ich kępy. Po tym zabiegu rośliny dobrze podlewamy.

Kwiaty jednoroczne i dwuletnie

Pora przejrzeć nasze zapasy nasion. Marzec to np. pora na wysiew do pojemników nasion żeniszka, szałwii i aksamitek. Stawiamy je w jasnym, niezbyt ciepłym pomieszczeniu, gdzie temperatura waha się między 15 a 18 st. C.

Pora przepikować też siewki roślin wysianych w styczniu i lutym. Sadzimy je pojedynczo w skrzynkach w rozstawie 3 x 3 cm, w tzw. wielodoniczkach, małych doniczkach lub pojemnikach po jogurcie (nie zapominajmy tylko o zrobieniu dziurki w dnie, by mógł nią wypływać nadmiar wody).

Jeśli jesienią nie przygotowaliśmy rabat pod rośliny jednoroczne, mozemy to zrobić teraz. Trzeba je spulchnić i nawieżć. A potem szybko zgrabić, by ziemia nie straciła wilgoci.

Warzywa i zioła

W marcu możemy już rozpocząć wysiew niektórych nasion warzyw i ziół do gruntu. Siejemy warzywa wytrzymałe na niższą temperaturę: bób, groch, rzodkiewkę, pasternak, marchew, szpinak, pietruszkę. Sadzimy także do gruntu cebulę dymkę i czosnek.

Grządki z nasionami  warto przykryć włókniną, aby ochronić wschody przed spadkami temperatury.

Zagony z przedzimowymi zasiewami warzyw, takich jak marchew, koper, pietruszka, szpinak, czosnek, też warto okryć włókniną lub folią perforowaną. Dzięki temu można przyspieszyć wschody.

Gdy gleba zaczyna rozmarzać, można już zasilić nawozem wieloletnie warzywa i zioła.

Od początku marca wysiewamy nasiona do produkcji rozsady warzyw kapustnych, takich jak kalarepa, kalafior, kapusta głowiasta i brokuł. Siejemy też sałatę masłową i kruchą, które nieco później będziemy przesadzać bezpośrednio do gruntu.

W połowie miesiąca zaczynamy przygotowywać rozsadę pomidorów i papryki. Gdy rośliny wypuszczą pierwsze liście właściwe – pikujemy je do osobnych doniczek. Tak przygotowane sadzonki przechowujemy w jasnym miejscu o zapewniając temperaturę 18-20°C.

Trawnik

Gdy ziemia nieco przeschnie, grabimy murawę, aby usunąć tzw. filc. Wykonujemy napowietrzanie, ewentualnie wertykulację murawy. Po zabiegu wałujemy trawnik, aby zlikwidować powstałe zimą nierówności. Możemy też murawę zwapnować, jeśli w ubiegłym sezonie pojawiło się na niej dużo mchu, bo obecność mchu świadczy o zakwaszeniu podłoża.